Een aantal problemen op Mac systemen kan worden veroorzaakt door verkeerd ingestelde disk permissies. Een permissie is een instelling die per schijf, map of file aangeeft wie het betreffende object mag lezen, wijzigen of verwijderen.

Met behulp van het schijfhulpprogramma kan je de permissies weer herstellen.

Start hiervoor de applicatie door middel van Spotlight of vanuit de map:
Macintosh HD ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s ▸ Schijfhulpprogramma

Nadat het schijfhulpprogramma is opgestart selecteer je in de linker kolom ‘Macintosh HD’ (1), dit is een standaard door OS X toegekende naam mocht je deze hebben gewijzigd dan dien je de gewijzigde naam te selecteren.

Klik op de knop ‘Controleer schijfbevoegdheden’ (2), hierna zal het schijfhulpprogramma zal je harddisk gaan controleren, wanneer dit klaar is kan je met de knop ‘Herstel schijfbevoegdheden’ (3) de foutieve permissies herstellen. Het duurt enige minuten voordat het schijfhulpprogramma alle permissies op de harddisk heeft gecorrigeerd. Wanneer er zich problemen met je Mac voordoen dan is het verstandig om altijd eerst deze procedure uit te voeren. In veel gevallen is dit namelijk de oplossing voor spontaan ontstane problemen.