Koppel allereerst alle USB/ Firewire/ Ethernet/ Thunderbolt los!

PRAM reset:

Houdt Appeltje + Alt + P en R ingedrukt tijdens het opstarten tot je de opstartchime 3x gehoord hebt, daarna laat je deze 4 toetsen los en laat je de computer gewoon opstarten

SMC reset:

Als een PRAM reset niet helpt probeer je een SMC reset, dit werkt als volgt;

Op een Mac Pro, iMac, Mac mini en Xserve

De SMC van een op Intel gebaseerde Mac Pro, iMac en Mac mini alsook van Xserve opnieuw instellen:

Schakel de computer uit.
    Koppel het netsnoer los.
    Wacht vijftien seconden.
    Sluit het netsnoer aan.
    Wacht vijf seconden en druk vervolgens op de aan/uit-knop om de computer in te schakelen.

Op Mac-notebooks met een niet-verwijderbare batterij

Mac-notebooks met niet-verwijderbare batterij zijn onder andere: MacBook Pro (begin 2009) en nieuwer, alle modellen van MacBook Air, MacBook (eind 2009) en MacBook (Retina, 12-inch, beging 2015).

Zo stelt u de SMC opnieuw in:

Schakel de computer uit.
    Sluit de MagSafe- of USB-C-adapter aan op een voedingsbron en op de computer.
    Druk op het ingebouwde toetsenbord tegelijk op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit-knop.
    Laat alle toetsen en de aan/uit-knop tegelijk los.
    Druk op de aan/uit-knop om de computer in te schakelen.
Bij MagSafe-lichtnetadapters kan het LED-lampje van status wijzigen of tijdelijk worden uitgeschakeld wanneer u de SMC opnieuw instelt.

Op Mac-notebooks met een verwijderbare batterij

Oudere MacBook- en MacBook Pro-computers hebben een verwijderbare batterij. Lees hoe u de batterij van een MacBook en een MacBook Pro verwijdert.

Zo stelt u de SMC opnieuw in:

Schakel de computer uit.
    Koppel de MagSafe-lichtnetadapter los van de computer als deze is aangesloten.
    Verwijder de batterij.
    Houd de aan/uit-knop gedurende vijf seconden ingedrukt.
    Laat de aan/uit-knop los.
    Plaats de batterij terug en sluit de MagSafe-lichtnetadapter opnieuw aan.
    Druk op de aan/uit-knop om de computer in te schakelen.